Yabancıların Türkiye’de Gayrimenkul Alma Koşulları

yabacilarin-turkiyede-gayrimenkul-alma-kosullari

Yabancıların Türkiye’de Gayrimenkul Alma Koşulları

Yabancıların Türkiye’de taşınmaz satın almaları mümkündür. Ancak 2644 Sayılı Tapu Kanunu madde 35 düzenlemesinde yer alan, yabancıların Türkiye’de taşınmaz almasına ilişkin sınırlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye’den taşınmaz satın alabilecek ülke vatandaşları açısından bir sınırlama mevcuttur. Satın alacak kişinin gerçek kişi olması halinde vatandaşlığının Cumhurbaşkanının izin verdiği vatandaşlıkta bulunması gerekir.
  • Yabancıların Türkiye’de taşınmaz satın alabilmesi için satın alınan taşınmazın toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüzölçümünün %10’unu geçmemelidir.
  • Gerçek kişilerin taşınmaz alımı ülke genelinde kişi başına 30 hektar ile sınırlandırılmıştır. Ancak bazı hallerde bu sınır 60 hektara kadar genişletilebilir. Bu genişletmeyi yapma yetkisi Cumhurbaşkanındadır.
  • Ticaret firmaları dışındaki tüzel kişiler Türkiye’de taşınmaz yatırımı yapamaz. Ticaret firmaları ise almak istedikleri taşınmaza ilişkin projelerini sunmalarının ardından bu yatırımı yapabilirler. Bu şekilde satın alınan taşınmaz, sonrasında proje amacı dışında kullanılırsa ilgili Bakanlık tarafından taşınmazın tasfiyesi gerçekleştirilir.
  • Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde yabancıların taşınmaz edinmesine izin verilmemiştir. Bu alanlarda yabancılar taşınmaz satın alamaz, kiralayamaz.

Bu sınırlamalara ek olarak Cumhurbaşkanının ek kısıtlama, sınırlama getirme hakkı vardır. Cumhurbaşkanı ülke menfaatlerinin gerektirdiği ölçüde yukarıda belirtilmeyen sınırlamalar getirilebilir. Bu sınırlama tamamen yasaklama şeklinde de olabilir.

Yabancıların Türkiye’den ev alma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler:

1-Yabancı ev alırken bir aracı firma ile işlemleri gerçekleştirecek ise bu firmanın güvenilirliği oldukça önemlidir.

2-Satın alınacak evin imar durumu sorgulanmalıdır.

3-Satın alınacak evin sahibinin ve satan kişinin yetkisi kontrol edilmelidir. Sahte vekaletname ile bu işlemlerin yapılması konusuna dikkat edilmelidir.

4-Taşınmazı alma sürecinde anlaşmazlık yaşanması halinde uyuşmazlığın giderilmesi için Türkiye mahkemelerinde dava açılmalıdır.

5-Yalnızca noter huzurunda gerçekleştirilen satış vaadi sözleşmeleri satış için yeterli değildir. Tapu müdürlüklerinde gerekli prosedürlere uygun resmi işlemler gerçekleştirilmelidir.

6-Yabancıların Türkiye’de taşınmaz satın almaları için ikamet izni almış olmaları gerekmez.

7-Yabancının Türkiye’de taşınmaz almak için başvuruda bulunmasının ardından bu başvuru red ile sonuçlanabilir. Kişi bu durumda Tapu Müdürlüğünün bağlı olduğu Bölge Müdürlüğüne itiraz başvurusunda bulunabilir.

Yabancıların Türkiye’de Taşınmaz Alabilmesi İçin Gerekli Belgeler:

Türkiye’de taşınmaz almak isteyen yabancılar bunun için öncelikle bir başvuru yapmalıdırlar. Bu başvuru Tapu Müdürlüğüne yapılır. Gerçek kişilerin yapacağı başvurularda yer alması gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:

1-Yabancının kimlik ve pasaportu

2-Satın alınması planlanan taşınmaza yönelik rayiç değeri belgesi

3-Taşınmazın konut, işyeri ve benzeri bir gayrimenkul olması halinde zorunlu deprem sigortası poliçesi

4-Taşınmazın tapu senedi

5-Satıcının ve alıcının fotoğrafı

6-Satın alma işlemi yurt dışında yapılmış olan bir vekaletname ile gerçekleştirilecek ise bu vekaletnamenin aslı, onaylı örneği ve tercümesi.

KULLANIM ŞARTLARI VE SORUMSUZLUK KAYDI
Bu web sitesinde yer alan bilgiler, konuyla ilgili olarak yalnızca genel bilgi ve görüş içermekte olup, hukuki tavsiye veya profesyonel hukuk hizmeti yerine geçmez ve bu amaçla kullanılamaz. Her bir olayın vakıalarına ve kendine özgü şartlarına göre profesyonel hukuki tavsiye ve görüş almanız önemle ve şiddetle önerilir.
Gulis Hukuk ve Danışmanlık Bürosu avukatları ve bu bilgilerin hak sahipleri burada yer alan bilgilerin doğruluğundan ve tamlığından kesinlikle sorumlu değildir. Bilginin, mevzuatın ve içtihatların hızla değişebilmesi nedeniyle bu bilgilerin güncelliğine ilişkin herhangi bir taahhüt veya garanti verilemez. Bu bilgiler içerisinde yer alanlara dayalı olarak ticari bir karar vermemenizi, somut olayınızın özelliklerine göre hukuki danışmanlık hizmeti almanızı önemle tavsiye ederiz.
Gulis Hukuk & Danışmanlık Bürosu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı İletişim

Nefes alıyorsak eğer, herşey mümkün bu hayatta. Çünkü hayat, umutla güzel. Hayat, tecelli eden ve hızla gelen adaletle güzel…