kamulastirma

Kamulaştırma

Devlet kurumları tarafından kamu hizmeti amacıyla kullanılmak üzere kişi veya kişilere ait bir taşınmazın bedeli ödenmek suretiyle satın alınmasına kamulaştırma denir. İdarenin bu hakkı ve bu hakkı nasıl kullanacağı hususu başta Anayasa olmak üzere kanunlarda açıkça düzenlenmiştir. İdare, kanundan doğan bu yetkisini kullanırken taşınmazını satın aldığı kişilerin de olası bir hukuka aykırılık durumunda itiraz ve dava hakkı bulunmaktadır.

Kamulaştırma hakkını kullanmak isteyen kamu kurumu öncelikle ‘kamu yararı’ kararı alır. Bu karar alındıktan sonra yetkili mercii tarafından incelenir ve onaylanır. İlgili Bakanlık veya Bakanlar Kurulu tarafından verilen kamu yararı kararlarının onaylanması gerekmez.

Bu onay işleminden sonra kamulaştırmaya konu taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğüne müzekkere yazılarak kaydına kamulaştırma şerhi eklenmesi istenir. Akabinde kıymet takdiri komisyonunca kamulaştırılacak taşınmazın değeri belirlenir ve pazarlık işlemleri için uzlaşma komisyonu görevlendirilir. Bu uzlaşma komisyonu ilgili taşınmaz sahiplerine taşınmazın hangi usul ve bedel ile alınmak istendiği dair bir yazı gönderir. Eğer kamulaştırılacak taşınmaz sahibi 15 günlük süre içinde cevap verirse pazarlık süreci başlar. Bu toplantıda taşınmaz için belirlenen bedel tutarında veya daha altında bir uzlaşma sağlanırsa tapu müdürlüğünün aracılığıyla taşınmazın ilgili kamu kurumu adına devri sağlanır. Eğer bu toplantıda anlaşma sağlanamazsa kamulaştırma yapan kurum bu durumu yargıya taşır ve kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili davası açma yoluna gider.

KULLANIM ŞARTLARI VE SORUMSUZLUK KAYDI
Bu web sitesinde yer alan bilgiler, konuyla ilgili olarak yalnızca genel bilgi ve görüş içermekte olup, hukuki tavsiye veya profesyonel hukuk hizmeti yerine geçmez ve bu amaçla kullanılamaz. Her bir olayın vakıalarına ve kendine özgü şartlarına göre profesyonel hukuki tavsiye ve görüş almanız önemle ve şiddetle önerilir.
Gulis Hukuk ve Danışmanlık Bürosu avukatları ve bu bilgilerin hak sahipleri burada yer alan bilgilerin doğruluğundan ve tamlığından kesinlikle sorumlu değildir. Bilginin, mevzuatın ve içtihatların hızla değişebilmesi nedeniyle bu bilgilerin güncelliğine ilişkin herhangi bir taahhüt veya garanti verilemez. Bu bilgiler içerisinde yer alanlara dayalı olarak ticari bir karar vermemenizi, somut olayınızın özelliklerine göre hukuki danışmanlık hizmeti almanızı önemle tavsiye ederiz.
Gulis Hukuk & Danışmanlık Bürosu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı İletişim

Nefes alıyorsak eğer, herşey mümkün bu hayatta. Çünkü hayat, umutla güzel. Hayat, tecelli eden ve hızla gelen adaletle güzel…